ПрАТ "Петросталь"

Код за ЄДРПОУ: 05414769
Телефон: (04847) 6-42-38
e-mail: vat_petrostal@ukr.net
Юридична адреса: 68513, Одеська обл., Тарутинський район, село Петрівськ-1, вул.Благоєва, буд.38
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) ПрАТ "Петросталь" засновано вiдповiдно до рiшення представництва Фонду держмайна України в Тарутинському районi Одеської обл. 18 липня 1996 року за №133 шляхом перетворення державного пiдприємства виноградарського радгоспу "Петросталь" у вiдкрите акцiонерне товариство.
Мiсцезнаходження вiдкритого акцiонерного товариства: 68513 Україна, Одеська обл., Тарутинський р-н, село Петровськ 1. Метою дiяльностi акцiонерного товариства є: задоволення потреб юридичних та фiзичних осiб в продуктах харчування, а в промисловостi -в сiльськогосподарської сировинi на основi рацiонального використання земельних ресцрсiв та iнших природних ресурсiв промислово-економiчного потенцiалу, впровадження прогресивних технологiй, пiдвищення продуктивностi працi, колективне регулювання внутрiшньогосподарських взаємовiдносин та отримання вiд цiєї дiяльностi прибутку для задоволення культурно-побутових потреб членiв товариства, пiдвищення їх матерiального стану.
Предметом дiяльностi товариства є: виконання завдань державного замовлення i за погодженням з установленими напрямками - продаж зерна, винограду, м'яса, молока та другої сiльськогосподарської продукцiї по договорним цiнам.
В звiтному перiодi реорганiзацiї (злиття, подiл, приєднання, перетворення, видiл) товариства не вiдбувалося.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом ПрАТ "Петросталь" має наступнi структурнi пiдроздiли:
- двi виноградарськi бригади;
- молочнотоварна ферма;
- свиноферма;
- вiвцеферма;
- автопарк;
- транспортно-полеводческа бригада.
Товариство дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв немає.Вiдносно попереднього звiтного перiоду змiн в органiзацiйної структурi не вiдбулося.
Усi структурнi пiдроздiли розташованi за мiсцезнаходженням товариства: Одеська обл., Тарутинський район, с. Петрiвськ. Дiяльнiсть усiх структурних пiдроздiлiв спрямована на виробництво продукцiї високої якостi. Найбiльш перспективним напрямком дiяльностi товариства є вирощування винограду. В Зв"язку з вiдсутнiстю фiнансування товариство немає можливостi розвивати цей напрямок дiяльностi.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiй щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб до товариства не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Рiчна фiнансова звiтнiсть складається згiдно вимог П(С)БО 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi", П(С)БО 2 "Баланс", П(С)БО 3 "Звiт про фiнансовi результати", П(С)БО 4 "Звiт про рух грошових коштiв" та П(С)БО 5 "Звiт про власний капiтал".
На протязi звiтного перiоду товариство забезпечувало незмiннiсть облiкової полiтики, визначеної вiдповiдним наказом по пiдприємству.
Активи товариства класифiкуються вiдповiдно iз вимогами П(С)БО.
До складу необоротних активiв товариством вiдноситься вартiсть нематерiальних активiв, незавершеного будiвництва, основних засобiв та iнших фiнансових iнвестицiй.
До статтi балансу "Нематерiальнi активи" включається вартiсть нематерiальних активiв, визнаних у вiдповiдностi до П(С)БО 8 "Нематерiальнi активи",. Амортизацiя нематерiальних активiв здiйснювалась прямолiнiйним методом.
Облiк надходження, вибуття та наявнiсть основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв товариством здiйснюється згiдно з вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського облiку № 7 "Основнi засоби".
До основних засобiв пiдприємством вiднесенi матерiальнi активи, очiкуваний строк використання яких бiльше одного року та первiсною вартiстю бiльше однiєї тисячi гривень.
Товариством до складу малоцiнних необоротних матерiальних активiв вiднесено активи вартiстю менше як одна тисяча гривень та строком експлуатацiї бiльше одного року.
Нарахування амортизацiї основних засобiв здiйснюється за методом, передбаченим податковим законодавством. Данi аналiтичного облiку основних засобiв вiдповiдають даним синтетичного облiку.
До складу статтi балансу "Незавершене будiвництво" включається вартiсть не введених в експлуатацiю основних засобiв.
Формування в бухгалтерському облiку iнформацiї про запаси здiйснюється згiдно з Положенням (стандартом) бухгалтерського облiку 9 "Запаси".
Розкриття iнформацiї щодо запасiв пiдприємства вiдповiдає вимогам зазначеного Положення.
Визнання поточної дебiторської заборгованостi за продукцiю, товари, роботи та послуги здiйснюється згiдно П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть.
Згiдно до П(С)БО 17 "Податок на прибуток" . Резерв забезпечень виплат персоналу - згiдно П(С)БО 26 "Виплати працiвникам".
Визнання, облiк та оцiнка зобов'язань емiтента здiйснюється з додержанням вимог нацiональних стандартiв та принципiв бухгалтерського облiку, а саме П(С)БО 11 "Зобов'язання".
Сума власного капiталу в цiлому вiдображається у фiнансовiй звiтностi у вiдповiдностi з вимогами П(С)БО.
Облiк надходження, вибуття та наявнiсть основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв товариством здiйснюється згiдно з вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського облiку № 7 "Основнi засоби".
До основних засобiв пiдприємством вiднесенi матерiальнi активи, очiкуваний строк використання яких бiльше одного року та первiсною вартiстю бiльше однiєї тисячi гривень.
Товариством до складу малоцiнних необоротних матерiальних активiв вiднесено активи вартiстю менше як одна тисяча гривень та строком експлуатацiї бiльше одного року.
Текст аудиторського висновку Висновок незалежного аудитора Аудиторський висновок (звiт незалежного аудитора) щодо фiнансової звiтностi Приватного акцiонерного товариства _Петросталь_
1. Адресат: власники цiнних паперiв, наглядова рада та правлiння емiтента
2. Вступний параграф
2.1.1. Основнi вiдомостi про емiтента
Приватне акцiонерне товариство _Петросталь_, код за ЄДРПОУ 05414769, мiсцезнаходження с. Петрiвськ 1, Тарутинського району Одеської обл., 68513, дата первинної державної реєстрацiї (як вiдкрите акцiонерне товариство) _ .24. 12. 1996 р., дата державної реєстрацiї приватним акцiонерним товариством _ 28.03.2011 р.
2.1.2. Опис аудиторської перевiрки (звiт щодо вимог законодавчих та нормативних актiв)
Нами вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту та Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затверджених Державною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку рiшенням вiд 29.09. 2011 р. № 1360 та зареєстрованих Мiнiстерством юстицiї України 28.11. 2011 р. за № 1358I20096, проведено аудит повного пакету фiнансової звiтностi Приватного акцiонерного товариства _Петросталь_ в складi Балансу станом на 31.12. 2011 р., Звiту про фiнансовi результати за 2011 р., Звiту про рух грошових коштiв за 2011 р., Звiт про власний капiтал за 2011 р. та Примiток до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 р., а також опису важливих аспектiв облiкової полiтики i iнших пояснювальних примiток
Концептуальною основою для складання фiнансових звiтiв товариства була облiкова полiтика (вiдповiдно до вимог статтi 1 Закону України _Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть_ та Мiжнародного стандарту бухгалтерського облiку 8 _Облiковi полiтики, змiни в облiкових полiтиках та помилки_), як сукупнiсть принципiв, методiв i процедур, що використовуються товариством в поточному облiку та для складання i подання фiнансової звiтностi. Вона була визначена наказом по товариству вiд 30.12. 2005 р. N 11 та протягом 2006-2011 рр. залишалась незмiнною.
2.2. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу за пiдготовку та достовiрне подання фiнансових звiтiв
Управлiнський персонал товариства несе вiдповiдальнiсть за складання та достовiрне подання фiнансової звiтностi за 2011 р. вiдповiдно до вимог положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та за таку органiзацiю внутрiшнього контролю, яку вiн визначає доцiльним для забезпечення складання фiнансової звiтностi, що не матиме суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або суттєвих помилок.
2.3. Вiдповiдальнiсть аудитора за надання висновку стосовно фiнансової звiтностi
Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо зазначеної фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного нами аудиту. Аудит здiйснено вiдповiдно до положень Мiжнародних стандартiв аудиту, якi вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих перекручень та викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв стосовно сум i їх розкриття i фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур визначається судженням аудитора, включно щодо оцiнки ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. З метою застосування цих чи iнших процедур при виконаннi оцiнки ризикiв аудитором дослiджуються заходи внутрiшнього контролю, пов_язанi з складанням та достовiрним поданням акцiонерним товариством фiнансової звiтностi, що надає достовiрну та справедливу iнформацiю. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятнiсть виконаних управлiнським персоналом облiкових оцiнок та оцiнку загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi та прийнятнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.
3. Модифiкована аудиторська думка щодо повного комплекту фiнансових звiтiв
3.1. Пiдстави для висловлення умовно-позитивної модифiкованої думки
3.1.1. Обмеження обсягу роботи аудитора
Параграфом 4а Мiжнародного стандарту аудиту 501 Аудиторськi докази _ додатковi мiркування щодо вiдiбраних елементiв передбачено: якщо запаси пiдприємства є суттєвими для фiнансової звiтностi пiдприємства, аудитор повинен отримати достатнi та прийнятнi аудиторськi докази щодо їх наявностi i стану шляхом присутностi пiд час iнвентаризацiї. Якщо ж аудитор не має можливостi отримати достатнi та прийнятнi аудиторськi докази щодо наявностi та стану запасiв, вiн вiдповiдно до п. 13 Мiжнародного стандарту аудиту 705 "Модифiкацiї думки у звiтi незалежного аудитора" не може пiдтвердити фiнансову звiтнiсть пiдприємства _ суб_єкта аудиту, а повинен висловити умовно-позитивну думку або вiдмовитись вiд висловлення думки щодо фiнансової звiтностi. Аудитором в жовтнi звiтного року було повiдомлено емiтента цiнних паперiв про потребу залучення його до участi в рiчнiй iнвентаризацiї, проте вiдповiдного запрошення отримано не було.
3.1.2. Iншi факти та обставини, якi впливають на достовiрнiсть фiнансової звiтностi
Станом на дату складання фiнансової звiтностi в товариствi досить суттєва кiлькiсть дебiторiв та кредиторiв, проте з значною часткою з них не здiйснено пiдтвердження заборгованостей актами звiряння. Це може вплинути на достовiрнiсть фiнансової звiтностi.
3.2. Умовно-позитивна думка
На нашу думку, за винятком можливого впливу питань, про якi йдеться мова в попередньому параграфi, фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан Приватного акцiонерного товариства _Петросталь_ та його фiнансовi результати i рух грошових коштiв за рiк, що закiнчився на зазначену дату вiдповiдно до вимог положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Фiнансовi результати звiтного року (валюта балансу 9600 тис. грн., чистий дохiд 8797 тис. грн., чистий прибуток 398 тис. грн.), вiдображенi в фiнансовiй звiтностi, пiдтверджуються.
4. Iнша допомiжна iнформацiя
4.1. Вiдповiднiсть вартостi чистих активiв вимогам чинного законодавства
За приписами частини третьої статтi 155 Цивiльного кодексу України, якщо пiсля закiнчення другого та кожного наступного фiнансового року вартiсть чистих активiв акцiонерного товариства виявиться меншою вiд статутного капiталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капiталу та зареєструвати вiдповiднi змiни до статуту у встановленому порядку. Якщо вартiсть чистих активiв товариства стає меншою вiд мiнiмального розмiру статутного капiталу, встановленого законом, товариство пiдлягає лiквiдацiї. В емiтента цiнних паперiв вартiсть чистих активiв в звiтному та попередньому роках (вiдповiдно - 8536 та 8140 тис. грн.) суттєво бiльше статутного капiталу (666 тис. грн.).
4.2. Наявнiсть суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв
Параграфом 1 Мiжнародного стандарту аудиту 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть" встановлено вiдповiдальнiсть аудитора стосовно зазначеної iнформацiї. Аудитор ознайомлюється з нею оскiльки суттєвi невiдповiдностi мiж перевiреною аудитором фiнансовою звiтнiстю та iншою iнформацiєю ставлять пiд сумнiв достовiрнiсть перевiреної фiнансової звiтностi. Фiнансова звiтнiсть Приватного акцiонерного товариства _Петросталь_ є складовою частиною Додатку 37 до Положення про розкриття iнформацiї емiтентами цiнних паперiв, затвердженого Рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19.12.2006 р. N 1591 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 05.02. 2007 р. за N 97I13364. Вона також подається до органiв державної статистики.
Аудитором розглянуто зазначену iншу iнформацiю i жодних суттєвих невiдповiдностей не iдентифiковано.
4.3. Виконання товариством значних правочинiв
За приписами пункту 4 частини першої статтi 2 Закону України "Про акцiонернi товариства" - значний правочин - правочин (крiм правочину з розмiщення товариством власних акцiй), учинений акцiонерним товариством, якщо ринкова вартiсть майна (робiт, послуг), що є його предметом, становить 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства, за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi. За приписами частини першої статтi 70 того ж закону рiшення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартiсть майна або послуг, що є його предметом, становить вiд 10 до 25 вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi акцiонерного товариства, приймається наглядовою радою. Статутом акцiонерного товариства можуть бути визначенi додатковi критерiї для вiднесення правочину до значного правочину. У разi неприйняття наглядовою радою рiшення про вчинення значного правочину питання про вчинення такого правочину може виноситися на розгляд загальних зборiв.
Аудитом встановлено, що в звiтному роцi товариство не здiйснювало значних правочинiв
4.4. Стан корпоративного управлiння
Корпоративне управлiння це система вiдносин мiж виконавчим органом товариства, його радою, акцiонерами та iншими зацiкавленими особами. Корпоративне управлiння окреслює межi, в яких визначаються завдання товариства, засоби виконання цих завдань, здiйснення монiторингу дiяльностi товариства. Наявнiсть ефективної системи корпоративного управлiння збiльшує вартiсть капiталу, компанiї заохочуються до бiльш ефективного використання ресурсiв, що створює базу для зростання. Проект нової редакцiї Принципiв корпоративного управлiння України, затверджено рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 11.12.2003 N 571. З огляду на вимоги цих Принципiв аудитор визначає стан корпоративного управлiння в товариствi як посереднiй.
4.5. Iдентифiкацiя та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства
Мiжнародним стандартом аудиту 240 "Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудитi фiнансової звiтностi" передбачено виконання аудитором низки процедур, характер, час та обсяг яких вiдповiдають оцiненим ризикам суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства на рiвнi фiнансової звiтностi. За результатами зазначеного виконання в акцiонерному товариствi не iдентифiковано ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.
5. Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму
5.1. Фiрма _Трансаудит_ у виглядi товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю (код за ЄДРПОУ 23865010
5.2. Свiдоцтво про внесення до Реєстру суб_єктiв аудиторської дiяльностi за N 1463 видано вiдповiдно до рiшення Аудиторської палати України вiд 26.01. 2001 р. N 98 та чинне до 30.11. 2015 р.)
5.3. Мiсцезнаходження: пр. Шевченка 2, м. Одеса, 65044 (для листування: аб. скринька 117, м. Одеса, 65122)
5.4. Телефон 0661-370872, електронна адреса tau@te.net.ua, телефакс 0487-373764.
6. Дату i номер договору на проведення аудиту _ договiр вiд 14. 01. 2012 р. № 1211.
7. Дата початку та дата закiнчення аудиту _ вiдповiдно 14.01. 2012 р. _ 16.02. 2012 р.
8. Незалежний аудитор, директор фiрми _Трансаудит_ Бейгельзiмер М.Г.
(Сертифiкат АПУ серiї А № 000501 вiд 29.10. 2004 р. строком дiї - 29.10. 2014 р.)
9. Дата аудиторського висновку (звiту незалежного аудитора) _ 16.02. 2012 р.
М.П.
Змiстовна частина аудиторського звiту щодо фiнансової звiтностi Приватного акцiонерного товариства _Петросталь_
1. Стан бухгалтерського облiку у товариствi
Акцiонерним товариством здiйснювався бухгалтерський облiк господарських операцiй щодо майна i результатiв своєї дiяльностi в натуральному вимiрi та в узагальненому грошовому виразi шляхом безперервного документального i взаємопов_язаного їх вiдображення. Пiдставою для бухгалтерського облiку господарських операцiй були первинна документацiя, всi данi, що зафiксованi в них, систематизовано на рахунках бухгалтерського облiку шляхом подвiйного запису. Стан первинних документiв та облiкових реєстрiв добрий. Отже, є аналiтична база для забезпечення детальних даних для прийняття управлiнських рiшень та формування фiнансової, податкової та статистичної звiтностi.
Оскiльки аудиторську перевiрку фiнансової звiтностi за 2010 р. робила фiрма _Трансаудит_ (висновок вiд 28.02. 2011 р.), яка пiдтвердила правильнiсть прикiнцевих залишкiв по рахункам товариства, то аудитор вiдповiдно до норм Мiжнародного стандарту аудиту № 510 _Перше завдання _ залишки на початок перiоду_ обмежився встановленням їх тотожностi початковим залишкам по рахунках звiтностi за 2011 р. Тотожнiсть, що її було визначено, є доказом правильностi початкових залишкiв.
Складання i надавання користувачам фiнансової звiтностi робилось своєчасно. Звiтнiсть складена в нацiональнiй валютi України - гривнi, при цьому данi в звiтностi наведенi iз заокругленням до тисяч гривень.
Показники в рiчних звiтних формах товариства узгодженi вiдповiдно до Методичних рекомендацiй з перевiрки порiвнянностi фiнансових звiтiв, затверджених наказом МФУ вiд 22.12.2008 р. N 1524 зi змiнами, внесеними наказами Мiнфiну вiд 29.12. 2009 р. N 1572, вiд 15.02.2010 р. № 72, 12.01. 2011 р. № 10 та 15.06. 2011 р. № 722
У аудитора маються пiдстави стверджувати, що поточний бухгалтерський облiк та фiнансова звiтнiсть товариства були повними, вiдповiдали приписам Закону України _Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi_, чинним положенням (стандартам) бухгалтерського облiку, встановленiй товариством облiковiй полiтицi.
2. Аудит нематерiальних активiв
В товариства вiдсутнi нематерiальнi активи
3. Аудит основних засобiв
За даними фiнансової звiтностi станом на 31.12.2011 р. на балансi вiдображено основнi засоби та iншi необоротнi матерiальнi активи, данi щодо яких наведенi в таблицi:
Рахунок
Сальдо по Дт на 01.01.2011 р. (грн.) (первiсна вартiсть)
Сальдо по Дт на 31.12.2011 р. (грн.) (первiсна вартiсть)
Номер
Назва
10
Основнi засоби
101
Земельнi дiлянки
103
Будинки та споруди
2792
2759
104
Машини та обладнання
3935
3935
105
Транспортнi засоби
424
424
106
Iнструменти, прилади та iнвентар
44
42
109
Iншi основнi засоби
1
11
Iншi необоротнi матерiальнi активи
112
Малоцiннi необоротнi матерiальнi активи
117
Iншi необоротнi матерiальнi активи
Сума накопиченої амортизацiї основних засобiв станом на 31.12.2011 р. склала 3529 тис. грн., залишкова вартiсть 3631 тис. грн. Накопичена амортизацiя дорiвнює 49,28% первiсної вартостi основних засобiв.
Нарахування амортизацiї на основнi засоби здiйснювалось прямолiнiйним методом.
У звiтному роцi iнвентаризацiя основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв проводилась станом на 01.12. 2011 р. згiдно з наказом по ПрАТ Петросталь Про проведення iнвентаризацiї вiд 13.11. 2011 р. № 8.
Вбачається, що данi фiнансової звiтностi товариства вiдповiдають даним реєстрiв аналiтичного та синтетичного облiку основних засобiв товариства та первинним документам, наданим на розгляд аудиторам. Склад основних засобiв, достовiрнiсть i повнота їх оцiнки, а також ступiнь розкриття iнформацiї в цiлому вiдповiдають вимогам П(С)БО 7.
4. Аудит довгострокових бiологiчних активiв
За даними фiнансової звiтностi станом на 31.12.2011 р. на балансi достовiрно вiдображено довгостроковi бiологiчнi активи, данi щодо яких наведенi в таблицi:
Рахунок
Сальдо по Дт на 01.01.2011 р. (грн.) (первiсна вартiсть)
Сальдо по Дт на 31.12.2011 р. (грн.) (первiсна вартiсть)
Номер
Назва
16
Довгостроковi бiологiчнi активи
3369,00
3822,00
161
Довгостроковi бiологiчнi активи рослинництва, якi оцiненi за справедливою вартiстю
711,00
1091,00
162
Довгостроковi бiологiчнi активи рослинництва, якi оцiненi за первiсною вартiстю
3369,00
3822,00
163
Довгостроковi бiологiчнi активи тваринництва, якi оцiненi за справедливою вартiстю
125,00
103,00
164
Довгостроковi бiологiчнi активи тваринництва, якi оцiненi за первiсною вартiстю
135
134
165
Незрiлi довгостроковi бiологiчнi активи, якi оцiнюються за справедливою вартiстю
166
Незрiлi довгостроковi бiологiчнi активи, якi оцiнюються за справедливою вартiстю
Склад основних бiологiчних активiв, достовiрнiсть i повнота їх оцiнки, а також ступiнь розкриття iнформацiї в цiлому вiдповiдають вимогам П(С)БО 30.
5. Аудит довгострокових фiнансових iнвестицiй
Довгострокових фiнансових iнвестицiй не малось.
6. Аудит бухгалтерського облiку виробничих запасiв, сировини, матерiалiв, палива та правильнiсть їх списання
Балансову (облiкову) вартiсть запасiв у розрiзi окремих класифiкацiйних груп наведено нижче:
Група
Номер рахунка (субрахунка)
На кiнець року, тис. грн.
1) Виробничi запаси:
- сировина та матерiали;
201
75,0
- купiвельнi напiвфабрикати та комплектуючi вироби;
- паливо;
203
311,00
- тара i тарнi матерiали;
- будiвельнi матерiали;
205
200,00
- запаснi частини;
207
120,00
- матерiали сiльськогосподарського призначення;
- малоцiннi та швидкозношуванi предмети.
22
45,00
2) Тварини на вирощуваннi та вiдгодiвлi
21
134,00
3) Незавершене виробництво
231
1269,00
4) Готова продукцiя
27
472,00
5) Товари
РАЗОМ
Надходження запасiв облiковувалось за їх первiсною вартiстю в розрiзi класифiкацiйних груп. Первiсна власнiсть придбаних за плату запасiв складалась з цiни постачальника, витрат на заготiвлю, вантажно-розвантажувальних робiт та iнших витрат, пов_язаних з придбанням та доведенням до стану придатностi для використання. При вiдпуску запасiв у виробництво застосовувався метод середньозваженої собiвартостi. Запасiв, переданих на комiсiю чи у заставу, не малось. Переоцiнки не робились. Нелiквiдних, залежаних, зiпсованих запасiв виявлено не було
Визнання первiсної оцiнки та оцiнка запасiв, а також розкриття iнформацiї вiдповiдали вимогам ПСБО 9 _Запаси_.
7. Аудит дебiторської заборгованостi
Дебiторську заборгованiсть оцiнено в балансi реально, простроченої немає, резерву сумнiвних боргiв немає. Вся дебiторська заборгованiсть складає 64,4% загального обсягу обiгових коштiв. Резерв сумнiвних боргiв не формувався.
Сума поточної дебiторської заборгованостi за продукцiю (товари, роботи, послуги) в розрiзi її класифiкацiї за термiнами непогашення:
Термiн непогашення
На кiнець року, тис. грн.
На кiнець року, %
До 90 днiв
1905,00
93
91-365 днiв
150,00
7
Бiльше нiж 1 рiк
Всього
2055,00
100,0
Загальна кiлькiсть дебiторiв по всiм видам заборгованостi 12 осiб, з них пiдтверджено актами звiряння 1. В складi залишку по рядку 210 балансу розкрито заборгованiсть по розрахункам з пiдзвiтними особами.
Аудитом пiдтверджується достовiрнiсть розмiру заборгованостi, а також повнота розкриття iнформацiї про неї вiдповiдно до П(С)БО №10 _Дебiторська заборгованiсть_.
8. Аудит грошових коштiв
Нижче наведено данi про залишки коштiв на банкiвських рахунках та в касi товариства
Номер рахунку у головнiй книзi
Назва
Назва банку та номер рахунку банку
Сальдо на 31.12. 2011 р., грн.
311
Поточний рахунок
ПАТ ЧБРР
59742,00
301
каса
5000,00
Мається вiдповiднiсть наявних грошових коштiв товариства сумам вiдображеними в складi оборотних активiв у фiнансовiй звiтностi. Загальний прикiнцевий залишок грошових коштiв _ 64742 тис. грн. пiдтверджується даними касової книги, банкiвськими витягами, даними в формах звiтностi 3 i 5 та актами узгодження з банками.
9. Аудит витрат майбутнiх перiодiв
Витрат майбутнiх перiодiв не малось
10. Аудит зобов_язань
Виконаний аудит дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки: iнформацiя про зобов_язання, тобто теперiшню заборгованiсть товариства, яка виникла внаслiдок минулих подiй i погашення якої, за очiкуванням, спричинить вибуття ресурсiв, котрi втiлюють в собi майбутнi економiчнi вигоди, розкрита вiдповiдно до вимог Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 11 Зобов_язання..
Протягом року товариство не формувало забезпечення наступних виплат вiдпусток персоналу та iншi забезпечення. Правильно вiдображено сальдо довгострокового банкiвського кредиту (в рядку 440 балансу) _ 200 тис. грн.
. Є реальними, легальними та чинними розмiр поточних зобов_язань у фiнансовiй звiтностi товариства, тобто зобов_язань, що будуть погашенi протягом операцiйного циклу або мають бути погашеними протягом 2012 р
Перелiк i суми зобов_язань, що увiйшли до складу статтi Iншi поточнi зобов_язання балансу:
Вид зобов_язання
На кiнець року, тис. грн.
Розрахунки з учасниками (оренда землi)
31
Розрахунки з фiзичними особами
68
11. Аудит власного капiталу
Нижче наведенi складовi власного капiталу
Елемент капiталу
Сальдо на 31.12. 2011 р
Статутний капiтал
666
Пайовий капiтал
Додатковий вкладений капiтал
Iнший додатковий капiтал
4063
Резервний капiтал
3375
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток)
432
Неоплачений капiтал
Вилучений капiтал
Здiйснений аудит дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки: iнформацiю формування та розмiр власного капiталу, тобто залишкової частки в активах товариства пiсля вирахування всiх його зобов_язань, розкрито за приписами пп. 65-68 Концептуальної основи складання та подання фiнансових звiтiв Ради КМСБО, достовiрно та справедливо.
Станом на 31.12. 2011 р. заявлений статутний капiтал сплачено в повному обсязi в встановленi законодавством термiни. Неоплаченого або вилученого капiталу немає. Акцiй на пред_явника, привiлейованих акцiй, та облiгацiй товариством не випускалось. Форма iснування цiнних паперiв _ документарна.
12. Аудит результатiв фiнансово-господарської дiяльностi
Аудиторська перевiрка дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки щодо справедливостi та достовiрностi вiдображених результатiв фiнансово-господарської дiяльностi товариства
Вiдображення доходiв в бухгалтерському облiку здiйснено вiдповiдно до приписiв П(С)БО 14 _Доходи_. Аудитом пiдтверджується, що данi стосовно доходу, наведенi в фiнансовiй звiтностi, вiдповiдають записам в первинних документах та облiкових реєстрах. Тому достовiрними є значення доходу (виручки) вiд реалiзацiї (товарiв, робiт, послуг) _ 10440 тис. грн. та iнших операцiйних доходiв _ 141 тис. грн. (з яких доход вiд первiсного визнання бiологiчних активiв_140 тис. грн.).
За результатами аудиту встановлено, що данi стосовно витрат, наведенi в фiнансовiй звiтностi, вiдповiдають записам в первинних документах та облiкових реєстрах. Це твердження пiдтверджується зокрема, вибiрковою перевiркою нарахування заробiтної плати та внескiв до фондiв соцiального страхування.
Структура операцiйних витрат була такою
№ пIп
Назва складових
Номер рахунку
Сума, тис. грн
1
Адмiнiстративнi витрати
92
498,00
2
Iншi витрати операцiйної дiяльностi
94
543,00
3
Проценти за кредит
951
249,00
4
5
Iншi витрати
97
487,00
В цiлому вiдображення витрат в облiку здiйснено вiдповiдно до приписiв П(С)БО 15 _Витрати_.

13. Аналiз показникiв фiнансової звiтностi
Аналiз показникiв фiнансового стану наведено нижче, при цьому показники лiквiдностi та платоспроможностi обчислено станом на 31.12. 2011 р. (i порiвняно станом на 31.12. 2010 р.), а показники рентабельностi - за 2011 р. (та порiвняно за 2010 р.)
Показники та формули їх розрахунку
Значення на 31.12. 2011 р.
(за 2011 р.)
Значення на 31.12. 2010 р.
(за 2010 р.)
Оптималь-не значення
1.Коефiцiєнти лiквiдностi:
1.1. Поточної (загальної) лiквiдностi або покриття
Пiдсумок II роздiлу активу + рядок 270
К1.1= -------------------------------------------------
IV роздiл пасиву + рядок 630
1.2. Термiнової або швидкої лiквiдностi
Подсумок II роздiлу активу _ рядки 100-140 + рядок 270
К1.1= ----------------------------------------------
Пiдсумок IV роздiлу пасиву + рядок 630
1.3. Абсолютної або критичної лiквiдностi
Грошовi кошти (коди рядкiв 230-240)
К1.3= ------------------------------------------------------------
Пiдсумок IV роздiлу пасиву
5,52
2,48
0,19
2,44
0,90
0,05
бiльше 2,0
1,0-2,0
0,25 _ 0,5
2. Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi або фiнансування
( покриття зобов_язань власним капiталом)
II + III + IV+ V роздiли пасиву
К2= ---------------------------------------------------
Пiдсумок I роздiлу пасиву
0,12
0,27
менше 1,0
3. Коефiцiєнт фiнансової незалежностi (автономiї)
I роздiл пасиву балансу
К3= -----------------------------------
Всього за активами балансу

0,89
0,77
0.25-0,5
4. Рентабельнiсть операцiйних витрат
чистий прибуток (код рядку 220 ф. 2 )} х 100%
К4= -------------------------------------------------------------
(код рядку 280 ф. 2)
4,60
0,46
5. Рентабельнiсть реалiзацiї
(чистий прибуток (код рядку 220 ф. 2)
К5= -----------------------------------------------------------х 100%
(рiзниця мiж рядками 010 та 015 ф. 2)
4,52
0,42
6. Рентабельнiсть активiв
чистий прибуток (код рядку 220 ф. 2 )
К6= -----------------------------------------------------------х 100%
ф. 1 (ряд. 280 (гр. 3) + ряд. 280 (гр. 4)) I 2)

3,97
2,81
бiльше 0
З iнформацiї таблицi вбачається, що фiнансовий стан товариства в звiтному роцi був добрим. Данi фiнансової звiтностi реально вiдображають фактичний фiнансовий стан товариства.
Протягом звiтного року не вiдбувалось дiй, якi могли суттєво вплинути на фiнанси-господарський стан та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв. Маються всi пiдстави для висловлення думки про можливiсть безупинного функцiонування Приватного акцiонерного товариства _Петросталь_ як суб_єкта господарювання.
Директор фiрми Трансаудит_, Бейгельзiмер М.Г.
незалежний аудитор (сертифiкат АПУ серiї А № 000501 вiд 29.10. 2004 р. строком дiї до 29.10. 2014 р.)
16.02. 2012 р.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основнi види продукцiї, що виробляє ПрАТ "Петросталь":
- виробництво зерна;
- виробництво соняшника;
- виробництво винограду, молока, вовни.
В 2011 р. виручка вiд реалiзацiї продукцiї рослинництва склала 8490 тис. грн, у тому числi:
- пшениця озима - 2579 тис. грн.;
- соняшник - 2215 тис.грн.;
- iнша продукцiя рослинництва - 3696 тис. грн..
В 2011 р. виручка вiд реалiзацiї продукцiї тваринництва склала 174 тис. грн, у тому числi:
- вирощування великої рогатої худоби - 5 тис. грн.;
- вирощування свиней - 122 тис. грн.;
- вовна - 17 тис. грн.
- iнша продукцiя тваринництва - 30 тис. грн.
Найбiльш перспективними видами продукцiї, що виробляє товариство є вирощування зернових культур.
Дiяльнiсть Товариства залежить вiд сезонного фактору.
Основним ринком збуту є Одеська область та Україна в цiлому.
Клiєнтами Товариства є пiдприємства та приватнi пiдприємцi пiвденного регiону по переробцi сiльсько-господарських культур,зокрема, ТОВ Южный регiон,ПП  Хорсагро-ЮГ,ПП Тимурагро,ТОВ Доринвест.
Основнi ризики в дiяльностi:
- можливiсть неврожаю зернових культур, як в регiонi, так i в Українi в цiлому;
- збiльшення кiлькостi конкурентiв в регiонi та збiльшення виробничих потужностей, особливо високотехнологiчних, у дiючих пiдприємств-конкурентiв;
- зростання цiн на сировину;
- прострочка оплати клiєнтами за наданi товари, роботи та послуги;
- загальноекономiчнi (рiзка змiна законодавства в сферi оподаткування, гiперiнфляцiя, рiзке коливання цiн на енергоносiї та матерiали), стiхiйнй лиха, якi можуть змiнити термiни виконання робiт та iншi форс-мажорнi обставини, якi можуть бути визнанi такими на пiдставi чинного законодавства;
- ризик, пов'язаний iз загальною економiчною та полiтичною ситуацiєю в країнi, зростанням цiн на ресурси, загальноринковим падiнням їх на всi активи;
Заходи щодо зменшення ризикiв:
- пiдвищення якостi та вiдповiдальностi по укладених договорах при утриманнi належного рiвня конкурентноздатностi розцiнок на продукцiю;
- подальше вдосконалення та модернiзацiя матерiально-технiчної бази для збiльшення обсягiв виробляємої продукцiї;
- вивчення кон'юнктури ринку, перевiрка платоспроможностi клiєнтiв, укладання договорiв з клiєнтами.
- своєчасне планування та створення необхiдних резервiв i запасiв матерiальних та фiнансових ресурсiв; - в умовах свiтової кризи здiйснення заходiв щодо розширення виробництва та ринкiв збуту;
- аналiз ефективностi виробництва, розширення напрямкiв виробництва, мобiлiзацiя фiнансових расурсiв;
- контроль за збереженням та використанням оборотних активiв.
Про канали збуту й методи продажу, якi використовує ємiтент:
- метод прямого чи безпосереднього продажу, коли виробник продукцiї вступає у безпосереднi вiдносини iз споживачами та не використовує незалежних посередникiв. Прямий метод має свої особливостi та переваги, оскiльки дає можливiсть зберегти повний контроль за веденням торгiвельних операцiй;
- зацiкавлення клiєнтiв у пiдтриманнi стосункiв з товариством за рахунок оптимальних цiн на продукцiю. Про джерела сировини, їх доступнiсть та динамiку цiн: суттєвих проблем з доступнiстю джерел сировини не iснує; на паливно-мастильнi матерiали, сiльськогосподарську технiку, засоби захiсту рослин, миндобрива та запаснi частини цiни постiйно зростають, що негативно вiдображується на виробництвi продукцiї. За iнформацiєю Украiнскої аграрної конфедерацiї (УАК), мiндобрива усiх видiв за 2011 р. збiльшилися в ценi на 40%.В УАК прогнозують, що у короткостроковiй перспективi добрива не подешевшають, iз-за високого рiвня мирових котировок та подорожчання сировини. У звiтному роцi на початок року дизельне паливо коштувало 9,80-9,90 грн. за л., за 9 мiсяцiв цiна зросла на 28%.
Фахiвцями товариства не здiйснювался аналiз особливостi стану розвитку сiльсько-господарської галузi в цiлому, але в межах пiвденного регiону дiяльнiсть всiх сiльсько-господарських виробникiв характерiзується падiнням обсягiв виробництва м"ясо-молочної продукцiї, виноматерiалiв, недостатнiсть фiнансових ресурсiв.
Рiвень впровадження нових технологiй залишається низьким iз-за їх високої цiни.
Конкуренцiя в галузi є високою iз-за достатньої кiлькостi пiдприємств, що виробляють аналогiчну продукцiю, такi пiдприємства є конкурентами товариства.
Основнi конкуренти - сiльсько-господарськi пiдприємства пiвденного регiону та України в цiлому, якi виробляють аналогiчну продукцiю: зерновi культури; соняшник, виноград, продукцiю тваринництва - молоко, м"ясо, вовна.
Положення товариства на ринку не є монопольним.

Перспективнiсть виконання робiт та надання послуг Товариства залежить вiд рiвня попиту на продукцiю, що виробляє пiдприємство.
Перспективнi плани розвитку емiтента полягають у збiльшеннi обсягiв виробництва, залученнi нових клiєнтiв, покращеннi якостi продукцiї.

В умовах фiнансової кризи залучення значних iнвестицiй та здiйснення нових придбань активiв товариство не планує. При бiльш благоприятних умовах емiтент визначиться в доцiльностi та необхiдностi залучення iнвестицiй та придбаннi активiв.

Постачальники за основними видами сировини та матерiалiв, що займають бiльше 10 вiдсоткiв в загальному об"ємi постачання у звiтному роцi вiдсутнi. Постачальниками є ПП Свiтзапчастин,ТОВ "Укравтозапчасть,МПП фирма Еридон,СПД Карастан З.А.,СПД Деренжи Б.И
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування За останнi пять рокiв товариством придбано основних засобiв на суму 5234,0 тис. грн.: у тому числi: будiвель та споруд на суму 507,0 тис. грн.; машин та обладнання на суму 3468,0 тис. грн.; транспортних засобiв на суму 198,0 тис. грн.; iнструментiв та приладiв на суму 20,0 тис. грн.; продуктивної худоби на суму 184,0 тис. грн.; багаторiчних насаджень на суму 857,0 тис. грн.
За цей же перiод вибуло основних засобiв на суму 1316,0 тис. грн., у тому числi: будiвель та споруд на суму 190,0 тис. грн.; машин та обладнання на суму 699,0 тис. грн.; iнструментiв та приладiв на суму 2,0 тис. грн.; продуктивної худоби на суму 216,0 тис. грн.; багаторiчних насаджень на суму 206,0 тис. грн.
В 2008 роцi товариством придбано сiльськогосподарської технiки на суму 1030 тис. грн., тому числi комбайн на суму 458 тис. грн.
В 2009 роцi товариством придбанi основнi засоби на суму 13,6 тис. грн., у тому числi: машини та обладнання - 8,1 тис. грн., iншi основнi - 5,5 тис. грн.
В 2009 роцi списанi основнi засоби на суму 50 тис. грн. - група машини та обладнання, iншi основнi засоби. Також передано на баланс Петрiвської сiльської ради водопровiд вартiстю 1671 тис. грн.
В 2010 роцi товариством придбано основних засобiв на загальну сумму 1641 тис. грн., у тому числi: будiвель та споруд на суму 22,0 тис. грн.; машин та обладнання на суму 1469,0 тис. грн.; транспортних засобiв на суму 123 тис. грн.
У звiтному роцi товариством здiйснено вiдчуження активiв на суму 485 тис. грн.(продажа сiльськогосподарської технiкi).
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Всi основнi засоби облiковуються на балансi товариства. Первiсна вартiсть основних засобiв станом на 31.12.2011 р. складає 7160 тис. грн., знос - 3529 тис. грн., залишкова вартiсть - 3631 тис. грн. Первiсна вартiсть довгострокових бiологiчних активiв станом на 31.12.2011 р. складає 3934 тис. грн., накопичена амортизацiя складає 2740 тис. грн., залишкова вартiсть - 1194 тис. грн.
Орендованих основних засобiв в акцiонерному товариствi не значиться.
Основнi засоби емiтента знаходяться в задовiльному станi.
Виробничi потужностi в цiлому задовiльняють потреби пiдприємства, ступiнь використання обладнання в середньому складає 60-80 вiдсоткiв. Спосiб утримання активiв полягає в тому, що активи пiдприємства iнвентаризуються, їх вартiсть вiдображається в балансi пiдприємства.
Основнi засоби товариства розташованi за мiсцезнаходженням товариства: Одеська обл., Тарутинський р-н, с. Петрiвськ.
Облiк руху основних засобiв Товариства ведеться згiдно Положення (стандарту) бухгалтерського облiку №7 "Основнi засоби", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 27.04.2000 року, №92
Аналiтичний та синтетичний облiк основних засобiв Товариства ведеться вiдповiдно до вимог чинного законодавства України. Синтетичнi рахунки заведенi у вiдповiдностi до Iнструкцiї "Про застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку" вiд 30.11.1999 року №291. Облiк основних засобiв ведеться на рахунку №10 "Основнi засоби".
Нарахування зносу по основним засобам проводиться за податковим методом.
Товариство користується основними засобами на наступних умовах: використання засобiв здiйснюється за їх цiльовим призначенням для здiйснення виробничої дiяльностi товариства.
Є обмеження на використання майна товариства - частина основних засобiв передана пiд заставу банкiвського кредиту - комбайн "Акрос".
Утримання активiв здiйснюється господарським способом.
Опис методу фiнансування, прогнознi дати початку та закiнчення дiяльностi та очiкуване зростання виробничих потужностей пiсля її завершення - вiдсутнi.
Планiв щодо капiтального будiвництва, розширення виробництва, удосконалення основних засобiв немає.
Екологiчнi фактори впливають на основнi засоби товариства (на довгостроковi бiологiчнi активи - багаторiчнi насадження, робочу i продуктивну худобу).
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень На дiяльнiсть товариства iстотно впливають наступнi проблеми:
1) економiчного характеру:
- значне пiдвищення цiн на енергоносiї, особливо, природний газ, великий рiвень iнфляцiї i , як наслiдок, значне пiдвищення цiн на товари i послуги всiма стороннiми органiзацiями, якi обслуговують виробництво;
- вiдсутнiсть фiнансових можливостей на масштабну модернiзацiю та оновлення основних засобiв та технологiї виробництва.
- постiйнi змiни законодавства в питаннях оподаткування та незмiнно великий податковий тиск;
- вiдсутнiсть на Українi сучасного вiтчизняного устаткування, необхiдного для виробничої дiяльностi;
- складнiсть отримання банкiвських кредитiв.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства У звiтному роцi до товариства не застосовувались штрафнi санкцiї.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Товариство фiнансує свою дiяльнiсть за рахунок власних коштiв, крiм того, залученi довгостроковi кредитнi кошти. Робочий капiтал достатнiй i в цiлому вiдповiдає поточним потребам пiдприємства. За оцiнками фахiвцiв емiтента можливi шляхи покращення лiквiдностi полягають в проведеннi заходiв по збiльшенню об'ємiв реалiзацiї, вiдмови вiд зайвих витрат, змiни цiнової полiтики. Для забезпечення безперервного функцiонування пiдприємства як суб'єкта господарювання необхiдним є придiлення вiдповiдної уваги ефективнiй виробничiй дiяльностi, пошуку резервiв зниження витрат виробництва(що призведе до зменшення собiвартостi продукцiї, i як наслiдок збiльшення обсягiв реалiзацiї) та погашення поточних зобов'язань перед контрагентами.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів За результатами дiяльностi товариства на кiнець 2011 року не має укладених, але не виконаних договорiв про постачання продукцiї АТ iншим органiзацiям та пiдприємствам.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Стратегiя подальшої дiяльностi емiтента на 2012 рiк вирiшуватиметься черговими загальними зборами акцiонерiв.
Виконавчий орган та наглядова рада товариства пропонуватимуть загальним зборам акцiонерiв в умовах мирової фiнансової кризи здiйснити заходи iз збереження обсягiв виробництва сiльсько-господарської продукцiї на рiвнi попереднього року. Отриманi прибутки попереднiх рокiв дали можливiсть здiйснювати ремонт основних засобiв, придбати нову сiльсько-господарську технiку.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок В звiтному роцi товариство не спрямовувало грошовi кошти на дослiдження та розробки.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Вiдносно товариства та його посадових осiб судови справи не ведуться.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Iнформацiю, яка може бути iстотною для оцiнки фiнансового стану та результатiв дiяльностi товариства, потенцiйнi iнвестори можуть отримати в товариствi та сайтi ДКЦПФР - www.stockmarket.gov.ua.